Espadaler, Xavier
Generalitat de Catalunya; Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2007
El llibre va adreçat als alumnes de primària. Explica en forma de conte i de manera molt didàctica, amb dibuixos i esquemes, les propietats de la mel i d'altres productes de les abelles. Es pot dir que tots els productes relacionats amb les abelles de la mel s'aprofiten d'una manera o altra. Potser només el porc, del qual s'aprofita tot, podria fer ombra a les abelles en aquest sentit. La mel és coneguda des de molt antic per la seva dolçor i per altres propietats curatives derivades dels seus components. Algunes de les seves propietats depenen del tipus de flors que les abelles han visitat. Així hi ha mel de til·ler, de timó, de romaní, de castanyer, d'alzina, de garrofer, d'eucaliptus, d'espígol, etc., si bé la més usual és l'anomenada mel de milflors, que prové d'una barreja de moltes plantes. Té propietats bactericides. Com a aliment és molt energètica i reconstituent. També és usada en gastronomia, especialment pels pobles àrabs i en determinats postres. La cera s'usa en farmacologia per les seves propietats antiinflamatòries, cicatritzants i antibiòtiques. També intervé en algunes cremes i ungüents. Les espelmes de més alta qualitat són fetes amb cera d'abelles. D'altres productes són la gelea reial, el pol·len, el pròpolis i el verí, que tot i que sembli estrany, el verí d'abella també té propietats terapèutiques, per la seva capacitat d'estimular la producció de cortisona, s'ha usat per tractar el reumatisme i l'artritis.